Kleuren mengen

Op deze pagina vind je informatie over het gebruik en mengen met basiskleuren en het mengen van de huidskleur, het mengen van zwart en het mengen van bruin. Ook krijg je tips over het gebruik van penselen en ander materiaalgebruik. Verder vind je gegevens over de kleuren in mijn standaardpalet waarmee je alle soorten kleuren kunt mengen en vertel ik je over de beste methode om kleuren te mengen in mijn online cursus kleurenmengen.

 acrylverf rowney schilderworkshop Amerfsoort

Het plezier in schilderen wordt nog groter als het je ook lukt om de juiste kleuren te mengen. De basiskennis van het kleuren mengen wordt nog wel eens overgeslagen. Dit is jammer, want de frustratie is groot als je niet de juiste kleur gemengd krijgt die je voor ogen hebt.

maak je eigen kleuren boekje en leer kleuren mengen

Daarom heb ik een speciale mengmethode ontwikkeld zodat je makkelijk de juiste kleuren kunt mengen en nog mooier ook makkelijk weer opnieuw mengen! Omdat ik deze kennis graag met iedereen deel,  bied ik de online cursus kleuren mengen aan. Ik verzeker je dat je na deze cursus de juiste kleuren makkelijker en sneller (opnieuw) kunt mengen en leert hoe je verschillende kleurnuances kunt mengen. daarnaast bevat de cursus een handig kleuren meng boekje om zelf te maken. zodat je deze makkelijk in je atelier kunt gebruiken of mee kan nemen naar je cursus.

Hier te koop voor slechts 25 euro: 

 

hoe meng je mooie kleuren 

Kleuren mengen met acrylverf: mijn standaard palet kleuren.
Het kleurgebruik in mijn werk is net zo belangrijk als de vormen. Ik streef een helder kleurgebruik na. Als je altijd met hetzelfde merk en dezelfde kleuren werkt; wordt het mengen van kleuren steeds eenvoudiger. In mijn werk gebruik ik altijd dezelfde standaard kleuren; van hetzelfde merk acrylverf: System 3 van Dahler Rowney.
Dat neemt niet weg, dat mijn kleurgebruik het resultaat is, van jaren oefenen in kleuren mengen. Het fijne van dit merk, vind ik, is de grote hoeveelheid pigment die erin zit. Daardoor is deze verf ook aquarel-achtig te gebruiken; met behoud van de felheid van de kleur (goede verf bevat meer pigment en is daarom zuiniger in gebruik en uiteindelijk net zo goedkoop).
Om de paar maanden; maak ik weer kleine schetsen om mijn kleurgebruik te oefenen. Ik probeer de kleuren te mengen die ik in de afgelopen tijd heb gezien en mooi vond of bepaalde kleurencombinaties die ik gezien heb. Ik hoef het niet direct in mijn portretten te gebruiken; maar ik sla het op deze manier in mijn geheugen op; zodat ik het op een later moment weer kan gebruiken. Mijn standaardpalet is als volgt:

  • WIT Titaan wit (= dekkend) & Zink wit (= meer transparant)
  • GEEL Lemon Yellow & Cadmium Yellow deep
  • ROOD Crimson Red & Cadmium Red
  • BLAUW Kobalt & Ultramarijn & Coeruleum (Hue) (= briljantblauw of azuurblauw)
  • BRUIN Raw Umber & Burnt Sienna
kleurencirkel Lida Meines     

De kleurencirkel en de werking van kleuren:
Je hebt drie primaire (basis) kleuren. Rood, geel en blauw. Meng je deze met elkaar dan ontstaan er andere kleuren; dit zie je hierboven in de kleurencirkel. Nuances in het oranje, groen en paars kun je aanbrengen door met de kleurverhouding te variëren (zie de buitenste cirkel).

 welke kleuren eisen veel aandacht in een schilderij

De kleurencirkel van aandacht: De verschillende kleuren eisen niet evenveel aandacht op in een schilderij. Zo eisen warmere kleuren meer aandacht en koelere kleuren juist minder dan warme kleuren.

welke kleuren zijn warm en welke zijn koel

Wat zijn warme en wat zijn koele kleuren: Koele kleuren zijn de kleuren die meer blauw bevatten zoals groen, blauw en paars. Warme kleuren zijn de kleuren die meer rood of geel bevatten. 

welke kleuren zijn warm welke kleuren zijn koel en koud

Kleuren mengen oefenen: De kleuren kun je mengen op je palet voordat je het op je doek aanbrengt. Maar ook op het doek zelf kun je kleuren mengen. Dit kun je doen door transparante dunne lagen over elkaar heen te zetten en zo tot een andere kleur te komen. Bijvoorbeeld door een geel en rood vlak over elkaar heen te schilderen; dit geeft een oranje vlak. Of je brengt de kleuren aan op het doek en wrijft ze op het doek door elkaar heen terwijl de dikke verf nog nat is.

maak je eigen kleuren boekje en leer kleuren mengen

 

Een kleurenboekje maken: Je kunt een kleurenboekje maken met de basiskleuren die je gebruikt. Het is even wat werk, maar daarna heb je een eenvoudig naslagwerk om snel de kleuren te mengen die je wilt. Klik hier voor de tutorial : hoe maak ik een kleurenboekje. Speciaal voor mijn cursisten heb ik een eigen kleurenboekje ontworpen om zelf te maken met online filmpjes. Koop nu in de webshop

Een andere goede oefening om kleurtinten te mengen is: knip 10 verschillende blauwen, groenen, roden, bruinen, gelen, paarse kleuren uit tijdschriften en probeer deze na te mengen. Zo leer je echt de verschillende kleuren met je eigen palet te creëren. Daarbij  leer ik je ook alles over kleurwerking en hoe je kleuren kunt gebruiken om diepte te creëren en efficiënt in je compositie te gebruiken.. Koop HIER de online cursus kleuren mengen met de Lida Meines methode

De felheid van de kleuren kun je temperen door ze lichter en/of troebel te maken; dit kan doormiddel van het lichter mengen met wit of je kunt deze kleuren troebel maken en mengen met een beetje bruin of zwart. Zelf gebruik ik daarvoor het liefst een tipje donkerbruin “Raw Umber”.

uitleg heldere en troebele kleuren

Zwart mengen? Zwart als verfkleur (uit een pot) gebruik ik zelf eigenlijk nooit. Zwart is een lege, voor mij, dode “kleur”. Het vlak slaat dood. Dit betekent dat er niets te beleven valt aan het vlak. Naar mijn mening is echt zwart niet te zien in de natuur. Door lichtval schijnt er altijd nog een kleur in, door of op. Ik probeer hiermee te experimenteren in verschillende schilderijen. Zoals van zwarte katten; de vacht kent veel rondingen en glans die het gebruik van verschillende kleuren toestaan (in onderstaande schilderijtjes is geen zwart uit een pot gebruikt. Wat het meeste zwart benaderd is de combinatie van Crimson rood en Ultramarijn blauw gemengd met Raw Umber. Voor variaties kun je twee van deze kleuren mixen met een andere kleur verf.  Wil je liever zien hoe je zwart en mooie grijzen kunt mengen, schaf dan mijn online mengcursus aan. 

Wit mengen? Ook in de witte vlakken probeer ik extra kleuren te schilderen; hierdoor worden de vlakken interessanter om naar te kijken.

poes in tuin door Lida Meinesdetail slapende poes op bankpoeszwarte kat

Bruin mengen en schilderen? Bruin mengen is best een lastige klus. In principe meng je de primaire kleuren rood, blauw en geel. Zelf ga ik meestal uit van de 2 standaard bruinen die ik in mijn palet gebruik en voeg daarbij een andere kleur om de bruine tint te krijgen die ik zoek. Dit is ook een kwestie van veel oefenen met het mengen. Daarnaast gebruik ik meestal naast de bruin ook andere kleuren om de bruinen op te vrolijken. Zo heb ik bij het hondje hieronder de bruinen gecombineerd met rode tinten en blauwe tinten.
Wil je een kleur lichter maken, dan meng je de kleur met wit.

tekkel door Lida Meines                                                                         portretschilderij van een bruine hond schilderen

Huidskleur mengen? Wit met Cadmiumgeel en Crimsonrood en een klein stipje Kobaltblauw.
De huid bestaat niet uit maar 1 kleur. Maar is een schakering van meerdere kleuren en de huid is doorschijnend. Aderen en pigmentvlekjes maken de huid vlekkerig. Meng de huidskleur ook eens met een andere kleur rood of geel, en kijk eens welke kleuren er ontstaan. Wees niet te voorzichtig met de nuances die je in de huid tegenkomt. Gebruik op sommige plekken gewoon helderrood of geel, als accent.  In de online cursus leer je ook hoe je mooie huidskleuren mengt. Kijk HIER voor meer info

huidskleur mengen

Ogen schilderen? Beperk je bij het schilderen van de ogen, niet tot de kleur van de ogen zelf; maar gebruik ook andere kleuren. Ik maak vaak gebruik van alle kleuren die ik in het schilderij gebruik. Dus ook felle kleuren rood en geel als onderlaag. Het schilderen van ogen is best lastig, door het doorzichtige en bolle karakter van het oog. Kijk maar eens bij iemand in de ogen en kijk naar de bolling en diepte die je ziet. Om de ogen zo bol en levendig te maken, zijn heel veel laagjes nodig.

schilderen van ogen

Monden en tanden schilderen? Gebruik de huidskleur ook in de lippen en tanden, zo wordt het geen „kunstgebit” wat teveel opvalt in het gezicht. Klik hier voor een filmpje

 tanden schilderen

Kleuren mengen: Op bovenstaande pagina vindt u informatie over het mengen van kleuren. Zowel het werken met de primaire kleuren als tips voor het mengen van de huidkleur en zwart en bruin.

Alles leren over kleuren mengen? Koop nu de online cursus en klik HIER voor meer informatie

Scroll naar boven
Online
Lidameines.nl X

Lida Meines

Hallo, welkom bij lidameines.nl. Mijn naam is Lida en ik deel graag mijn passie en jarenlange ervaring met jou, zodat je nog mooier leert tekenen en schilderen.

Heb je vragen over een schildercursus? Schroom niet en gebruik Whatsapp om mij een berichtje te sturen.